sobota 12. května 2012

Domácí chléb

Dnešní článek asi většině z Vás přijde vtipný. Dneska budu psát totiž o chlebu :-D Konkrétně o pečení domácího chleba.



Dá se říci, že pečivo už téměř nekupujeme a jen si pečeme vlastní chléb. Neříkám, že to cenově vyjde levněji, řekla bych, že cena je stejná, ale ta chuť a kvalita je hodně rozdílná. Nejenže chléb krásně voní, ale je stále měkký, vláčný a déle vydrží.


Občas si koupíme celozrnnou mouku, droždí a směs si sami navážíme, ale většinou si kupujeme už přímo připravenou směs na chléb. Ta obsahuje mouku se semínky a sušené droždí. Stačí přidat už jen vlažnou vodu. Nejvíce se nám osvědčila Tesco směs na vícezrnný chléb a směs od Labety na chléb slunečnicový. Občas experimentujeme, ale nejčastěji si pečeme chléb s různými semínky, nejčastěji se slunečnicovými a dýňovými, a pak zeleninový chléb, do kterého dáváme olivy, papriku a sušená rajčata.



Co se týče samotné pekárny, tak si myslím, že stačí obyčejná levná pekárna. Ta naše je sice víc profi, má více jak 10 programů a kromě pečení chleba a příprav těst na různé koláče zvládne třeba i zavařovat marmeládu:) Nejčastěji používáme program na pečení křupavého chleba, má pak opravdu křehkou kůrku:) Pokud nemáte pekárnu chleba, tak nezoufejte, můžete si ho klidně upéct i v troubě a nebo mikrovlnce.



Jak říkám, příprava chleba je opravdu jednoduchá. Do pekárny nalijete vlažnou vodu, nasypete mouku, droždí a pak podle sebe přidáte další ingredience jako jsou semínka, oříšky, sušená nebo čerstvá zelenina, případně můžete upéct i sladkou variantu třeba s nějakým sušeným ovocem. Zapnete příslušný program a čekáte, a přitom se těšíte, až budete moci ochutnat ten nejlepší chléb na světě:-)

Taky si pečete svůj domácí chléb nebo jiné pečivo?

6 komentářů:

  1. páni, vypadá to zajimavě a lákavě, miluji chleba! přemýšlím, jestli si přeci jen k snídani nějaký neupeču:)

    krissfashionstyle.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. taky doma pečeme :))
    ten olivový chléb vypadá dost zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  3. Chleba vypadá fakt luxusně. Sehnat tady v Itálii ty ingredience a mít funkční troubu, snad bych se i odhodlala. Páč to voní už z fotek:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to báječně, taky uvažuju o pekárně. Hrozně mě láká dělat si domácí chleba podle svého gusta :)

    OdpovědětVymazat
  5. nemám domácí pekárnu, jediné, co jsem kdy upekla, byly chodské koláče a štrůdl a tvarohové šátečky. A pak samozřejmě dorty a jiné sladkominy.

    http://placataplaneta.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Chleba si taky peču a ještě větší sranda je pečení v klasické troubě :)

    OdpovědětVymazat