neděle 31. července 2011

Rhodos II. - město Rhodos

Stejnojmenné hlavní město ostrova Rhodos je nejkrásnějším "dovolenkovým" městem, které jsem kdy v rámci fakultativních výletů navštívila. Mísí se zde spousta kultur, na každém rohu objevíte architekturu s různými prvky - středověkou, byzantskou, turecké nebo typicky řecké stavby...



Svou cestu za poznáním krás tohoto přímořského města jsme započali v přístavu Mandraki. Zde kotví veškeré lodě, které připlouvají z mnoha evropských přístavů, ale také třeba z Asie. Říká se, že zde kdysi stála socha boha Hélia, tzv. kolos rhódský, jeden ze sedmi divů starověkého světa. Nachází se zde také spousta překrásných staveb, například budova guvernérského paláce nebo Nea Agora (Nová tržnice), pod jejíž arkádami se nacházejí drahé restaurace, kavárny a cukrárny. V přístavu jsme se také setkali s prvky turecké architektury, nachází se zde turecký hřbitov a mešita.










Dále jsme pokračovali procházkou podél pobřeží, které je lemováno dlouhou příměstkou pláží Eli. Co je na Rhodosu pozoruhodné, tak na nejsevernějším cípu města, ale i celého ostrova, se do sebe slévá Středozemní a Egejské moře. Je to opravdu zajímavý pohled - klidné Středozemní moře a plné vln, rozbouřené Egejské moře.




 
Odsud jsme stoupali stále výš a výš, až na horu Monte Smith, kde se nachází nejvýznamnější pozůstatky antického města, tzv. akropole. Z celého komplexu, který zde byl vystavěn v 2. stol. př. n. l. se dochovaly pouze zbytky Apollónova chrámu. Také se zde nachází starověké divadlo a stadion. Z Monte Smith je překrásný výhled na celé město.






Nejkrásnější částí města je tzv. Staré město, které je obklopeno čtyřkilometrovými středověkými hradbami. Nachází se zde překrásný Palác velmistrů, který sloužil jako opevnění, obydlí rytířů, dále asi 200 m dlouhá Rytířská ulice. Kromě středověkých staveb ve Starém městě obdivujeme mešity a turecké lázně. Je to velice zajímavé, vidět tolik různých architektonických prvků a směrů na jednom místě. Také jsme se šli podívat do Židovské čtvrti, kde se nachází i synagoga.





Úzké romantické uličky Starého města jsou také plné řeckých restaurací, obchůdků a kaváren. V noci to tady opravdu žije. A dokonce se tady nachází taverna, kterou vlastní česká rodina a v jejich menu se objevují i dvě česká jídla:)




6 komentářů:

  1. Téda, krásný! Za týden bychom měli dostat výplatu, tak se tam konečně taky podíváme :))

    OdpovědětVymazat
  2. Martine Toquée: No určitě si tam zajeďte, je to tam fakt krásný. A v Novém městě, kde jsme teda nebyli, tak je to prý ráj nakupování (aspoň teda v rámci Rhodosu:D). Tak pak dej vědět, jestli to stálo za to:)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky..hned bych také jela:)

    OdpovědětVymazat
  4. ach nadherne letni fotky!!
    http://sienastyle.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělé fotky. Muselo tam být krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  6. jéé, to musí být super! rytířská ulice se mi líbí:))

    OdpovědětVymazat